301 ve 302 Yönlendirme Nedir?

Paylaş

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

301 ve 302 yönlendirme nedir?

301 ve 302 yönlendirme çeşitlerinin ikisi de sitenizin yönlendirilmesini sağlasa da farklı amaçlara hizmet etmektedir. Arasındaki farkların önemine geçmeden önce kısaca iki yönlendirme türünden de bahsedelim. 301 yönlendirmesi (Redirect Permanent) kalıcı yönlendirme olarak tanımlanan yönlendirme türüdür. Örneğin mevcut sitenizi değiştirmek istiyorsunuz ve bunu yönlendirme yaparak gerçekleştirmek istiyorsunuz. Bu durumda 301 kalıcı yönlendirme kullanmanız, bağlantı hedefinin URL’yi kalıcı olarak farklı bir URL’ye değiştirdiğinin göstergesidir. 302 yönlendirmesi ise “302 Moved Temproraily” olarak bilinen geçici olarak taşındı anlamına gelen bir geçici yönlendirmedir.

301 ve 302 yönlendirme arasındaki farklar nedir?

Günümüzde arama motorlarında üst sıralarda bulunmak her site için çok önemlidir. İki yönlendirme türü yönlendirme işlevini yerine getirse de aralarında arama motorlarını ilgilendiren bazı temel farklar vardır. 301 kalıcı yönlendirme, arama motorlarına verdiği taşındık mesajı ile yönlendirdiği yeni sayfanın PageRank’ının artmasını sağlar. Örnek verecek olursak A sayfasını B sayfasına yönlendirmek istiyoruz. 301 yönlendirmesi ile Google gibi arama motorlarına bu yönlendirme ile şunu diyoruz: A sayfamı B sayfasına taşıdım! Böylelikle bu yönlendirme, önceki web siteniz ile ilgili arama yapıldığında yeni sayfanızın üst sıralarda çıkmasına yardımcı olur.

302 geçici yönlendirme ise adında da anlaşıldığı gibi geçici, uzun süreli olmayan ihtiyaçlarda kullanılması tavsiye edilen yönlendirme türüdür. Bu yönlendirme türü arama motorlarına sayfanın geçici olarak yönlendirildiği mesajını verir. 302 yönlendirmesine birçok örnek verilebilir. Firmamıza ait bir web sitemiz olduğunu düşünelim. Kısa süreli bir kampanya yaparak sitemizi ziyaret eden kullanıcılarımıza bu kampanya için oluşturduğumuz sayfaya yönlendirerek bu kampanyaya katılımlarını sağlamak istiyoruz. Bu örnek için 302 yönlendirme kullanmanın avantajı, ana sayfanızı ziyaret eden kullanıcıları kampanya sayfasına yönlendirmek dışında, mevcut sayfa içeriklerinizin ve sitenizin PageRank’ını korumak olacaktır.

Fırat Hacışahinoğulları – METUnic – Temmuz 2021

Daha Fazla İçerik

Popüler Yazılar

.TR GEÇİŞ SÜRECİ EN ÇOK SORULAN 6 SORU

.TR Geçiş Süreci Nedir? “.tr” yapısındaki (örn: metunic.tr , google.tr , turkiye.tr) alan adlarının tahsis edilmesi için belirlenen yaklaşık 9 aylık zaman dilimini kapsamaktadır. “.tr”

Editör Seçimi

Neden .TR Almalısınız?

İnternet, günümüz dünyasında birçok işletme ve birey için vazgeçilmez bir platform haline geldi. Bu dijital dünyada, doğru alan adına sahip olmak, başarıyı büyük ölçüde etkileyebilir.