TRABİS TAKAL ve TAKIL NEDİR?

Paylaş

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

14 Eylül 2022 tarihinden TRABİS’in devreye girmesiyle 1991 yılından beri ODTÜ (Nic.TR) tarafından yürütülen .tr alan adları yönetimi BTK’ ya geçmiştir. Bu geçiş öncesinde belgeleri olarak tahsis edilen com.tr,net.tr ve org.tr uzantıları başta olmak üzere bir çok alan adı uzantısı belgesiz olarak tahsis edilecektir. Bazı uzantılar(gov.tr, bel.tr, pol.tr, edu.tr, k12.tr, av.tr, dr.tr) için ise belgeli tahsisin de devam edeceği bilinmektedir.

com.tr, net.tr ve org.tr için belgesiz tahsise başlanmasıyla birlikte BTK tarafından bir dizi mevzuat yayınlanmıştır. Bu mevzuatlar arasında akıllarda soru işareti bırakanı ve en dikkat çekeni “Tahsisi Kısıtlı Alan Adlarına İlişkin Usul ve Esaslar” mevzuatıdır. Kısaltması TAKIL olan bu mevzuata göre bazı alan adları tahsise kısıtlanmış olup yalnızca belirlenen Kurumlara talep edilen belgeler karşılığında tahsis edilecektir. Mevzuatın İKİNCİ BÖLÜM 4. Maddesinde yer verilen tahsisi kısıtlı adların tahsis edilebileceği taraflara ve mevzuatın tamamına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

TAKIL’ a ek olarak BTK tarafından Tahsise Kapalı Alan Adlarının da belirlendiği bilinmektedir. TAKAL olarak kısaltılan bu alan adı grubu mevzuata, kamu düzenine ve genel ahlaka aykırı olma gibi sebeplerle hiçbir kişi veya kurum tarafından tahsisine BTK tarafından izin verilmemektedir. Bu alan adlarının neler olduğu BTK tarafından paylaşılmamış olup bu alan adlarına herhangi Kayıt Kurumu sisteminden başvuru yapılsa dahi başvurular TRABİS tarafından iptal edilmektedir. TRABİS geçişi sırasında alınan ön siparişlerden iptal edilenlerinin bir kısmının TAKAL listesinde yer alan alan adları olduğu düşünülmektedir.

Daha Fazla İçerik

Popüler Yazılar

.TR GEÇİŞ SÜRECİ EN ÇOK SORULAN 6 SORU

.TR Geçiş Süreci Nedir? “.tr” yapısındaki (örn: metunic.tr , google.tr , turkiye.tr) alan adlarının tahsis edilmesi için belirlenen yaklaşık 9 aylık zaman dilimini kapsamaktadır. “.tr”

Editör Seçimi

Neden .TR Almalısınız?

İnternet, günümüz dünyasında birçok işletme ve birey için vazgeçilmez bir platform haline geldi. Bu dijital dünyada, doğru alan adına sahip olmak, başarıyı büyük ölçüde etkileyebilir.