Yurt Dışındaki Marka veya Firma için nasıl başvuru yapmalıyım?

Paylaş

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Yabancı bir markaya sahip şirketin distribütörüyüm / anlaşmalı kuruluşuyum. Nasıl başvuru yaparım?


Yabancı bir markanın distribütörü olarak bir alan adı için başvuru yapmak istiyorsanız;

Öncelikle diğer alan adı başvurularında olduğu gibi online başvuru gerçekleştirilmelidir. Alan adı distribütör kuruluşa kayıtlı olacak ise, Türkiye’de bulunan kuruluşun adı alan adı sahibi bilgisi olarak yazılmalıdır. Ancak alan adı marka sahibi firmaya kayıtlı olacak ise, alan adı sahibi bilgisi olarak bu yabancı firmanın adı yazılmalıdır.

Evrak teslimi sırasında aşağıdaki evrakların hazırlanarak Kontrol Panelinizde “Belge Bekleyen .tr uzantılı Alan Adı Başvuruları” başlığında “Açık” sekmesinde ilgili alan adı başvurusunun sağ tarafında bulunan “Belge Yükle” seçeneğinden gönderilmesi gerekmektedir. Gerekli belgeler:

  • Alan adı sahibi olacak kurumun kaşesi ile yetkili bir kişinin adı, soyadı, imzası ile doldurulan “Alan Adı Tahsis Formu”,
  • Yabancı şirketin Marka Tescil Belgesi
  • Türkiye ile ticari ilişkiyi kanıtlamaya yönelik Marka Devir Sözleşmesi, fatura veya Franchising Sözleşmesi gibi belgeler,
  • (Alan adı Türkiye’deki şirket adına tescil edilecek ise) Yabancı kuruluş tarafından başvuruda bulunulan alan adının Türkiye’de bulunan kuruluşa kayıtlı olacağına izin veren yetki yazısı

Söz konusu yabancı şirketin TPE’den marka sertifikası varsa, yukarıda belirtilen belgeler aranmaz; TPE’de yer alan markanın sahip bilgilerine göre online başvuru yapılması ve “Alan Adı Kayıt Formu” ve TPE’de bulunan marka sertifikasının gönderilmesi yeterlidir.

Yukarıda belirtilen yabancı şirketin Türkiye ile ticari bir antlaşma kapsamında tanınan ve kapsanan bir ticari markası varsa (örneğin Madrid Protokolü, WIPO, vb.); Online başvuru, yabancı firma veya Türkiye’deki temsilcisi firma adına yapılabilir. Alan adı sahibi olacak kuruluşun kaşesi ile yetkili bir kişi tarafından ad soyad ve imza ile doldurulan “Alan Adı Kayıt Formu”, Marka Tescil Belgesi, ve alan adının Türkiye’deki şirket adına tescil edilmesi durumunda, başvuran alan adına izin veren yetki yazısı iletilmelidir.

Yurt dışında yer alan bir firmanın distribütörüyüm/anlaşmalı kuruluşuyum, nasıl başvuru yapmalıyım?

Bu başvuru için öncelikle diğer alan adı başvuruları gibi online başvuru gerçekleştirilmelidir. Eğer alan adı distribütöre sahip kuruluşa kayıtlı olacaksa alan adı sahip bilgisine Türkiye’de bulunan bu kuruluşun adı yazılmalıdır. Ancak marka sahibi şirket adına kayıtlı olacaksa, alan adı sahip bilgisine bu yabancı firmanın adı yazılmalıdır.

Belge gönderme aşamasında aşağıda belirtilen belgeler hazırlanmalı ve kontrol panelinizde bulunan “Belge Bekleyen .tr Uzantılı Alan Adı Başvuruları” başlıklı alandan yüklemelisiniz. Belgenizi yüklemek için “açık” seçeneğinde yer alan alan adınızın sağ tarafındaki “Belge Yükle” seçeneğinden yükleyebilirsiniz. İlgili belgeler:

  • Alan adı sahibi olacak kurum tarafından ad,soyad, imza ve kaşe bilgisi bulunan alan adı tahsis formu
  • Türkiye ile ticari ilişkiyi kanıtlar nitelikte bulunan distribütörlük belgesi, fatura (invoice) ya da imtiyaz anlaşması (franchising)
  • (Alan adı Türkiye’de bulunan şirket adına kayıtlı olacak ise) Yurt dışında bulunan ilgili firma tarafından başvurulan alan adının, Türkiye’de bulunan firma adına kayıtlı kalabileceğine izin veren bir yetki yazısı

Daha Fazla İçerik

Popüler Yazılar

.TR GEÇİŞ SÜRECİ EN ÇOK SORULAN 6 SORU

.TR Geçiş Süreci Nedir? “.tr” yapısındaki (örn: metunic.tr , google.tr , turkiye.tr) alan adlarının tahsis edilmesi için belirlenen yaklaşık 9 aylık zaman dilimini kapsamaktadır. “.tr”

Editör Seçimi

Neden .TR Almalısınız?

İnternet, günümüz dünyasında birçok işletme ve birey için vazgeçilmez bir platform haline geldi. Bu dijital dünyada, doğru alan adına sahip olmak, başarıyı büyük ölçüde etkileyebilir.