com, net, tv, cc, me TLD uzantılar için Türkçe IDN (Internationalized Domain Names) desteği ile tahsis dönemi başladı! / DNSSEC

Paylaş

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

IDN Nedir?

Alan adları tahsisi sırasında ASCII (American Standard Code for Information Interchange) tablosunda yer alan karakterler esas alınmakta olup özel harfler barındıran dillere ait ibareler, alan adı olarak doğrudan tahsis edilmemektedir. Dillere özgü karakterlerle alan adı tahsis etmek için IDN hizmetinden destek alınır.

Türkçe Karakterli Alan Adı Kaydı Nedir?

Uluslararası karakterler içerebilen alan adları (IDN), ASCII olmayan karakterleri (ı,ğ,ü,ş,ö,ç) içerebilen alan adlarıdır. IDN desteği çalışmalarının tamamlanması ile beraber artık türkçe karakter içeren alan adı tahsisi yapılabilmektedir.

DNSSEC özelliği ile artık alan adlarınızı daha güvenli hale getirebilirsiniz!

DNSSEC nedir?

DNSSEC (Domain Name System Security Extensions) İnternet Protokolü (IP) ağlarında kullanılan Alan Adı Sistemi (DNS) tarafından sağlanan belirli türdeki bilgilerin güvenliğini sağlamaya yönelik bir İnternet Mühendisliği Görev Grubu (IETF) dokümanıdır.

DNS istemcilerine (çözümleyicilerine), DNS verilerinin köken kimlik doğrulaması, kimlik doğrulaması reddi ve veri bütünlüğünü sağlayan DNS eklentisidir.

DNSSEC DNS yolu ile edinilen bilgilerin otantik olmasını garanti eder. Alan adının gerçek olup olmadığını belirlemek için DNS’ine dijital imza ekler ve talep edilen adres yerine yanıltıcı/kötü amaçlı bir adres gibi sahte DNS verilerine karşı koruma sağlar.

Daha Fazla İçerik

ALAN ADI

“.ORG” Güvenilir İnternetin Anahtarı

Üst düzey genel alan adları arasında bulunan .ORG, İngilizce “organization” kelimesinin kısaltmasıyla oluşturulmuş bir alan adı uzantısıdır. .ORG, dünya genelinde 10.8 milyondan fazla alan adı kaydı

Popüler Yazılar

.TR GEÇİŞ SÜRECİ EN ÇOK SORULAN 6 SORU

.TR Geçiş Süreci Nedir? “.tr” yapısındaki (örn: metunic.tr , google.tr , turkiye.tr) alan adlarının tahsis edilmesi için belirlenen yaklaşık 9 aylık zaman dilimini kapsamaktadır. “.tr”