“A.TR” Geçiş Süreci: 1.Kategori

Paylaş

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Türkiye’de alan adları, son yıllarda büyük bir değişim ve gelişim sürecinden geçiyor. Bu sürecin en önemli adımlarından biri, “a.tr” yapısındaki alan adlarının 14 Eylül 2023 itibarıyla tahsis edilmeye başlanmış olmasıdır. “a.tr Geçiş Süreci” olarak adlandırılan bu süreç BTK tarafından 3 kategoride ele alınmıştır. Bu kategorilerden ilki olan 1. Kategori tahsis süreci 14 Eylül 2023’te başlamıştır. 2 ay sürmesi planlanan bu süreci bu yazımızda detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

Bu kategoride, sırası ile gov.tr, edu.tr, tsk.tr, bel.tr, pol.tr ve k12.tr uzantılı alan adı sahiplerine öncelik tanınmıştır. Örnegin turkiye.tr alan adı için turkiye.gov.tr alan adı sahibi öncelikli tahsis hakkına sahip olmuştur.

Aynı isme sahip (Örn: istanbul.tr için istanbul.gov.tr ve istanbul.bel.tr) “.tr” uzantılı alan adına sahip birden fazla kurum olması durumu için bir öncelik sırası belirlenmiştir. Öncelik sırası “gov.tr > edu.tr > tsk.tr > bel.tr > pol.tr > k12.tr” şeklindedir. Yani, eğer aynı alan adını birden fazla kurumda mevcut ise, “gov.tr” uzantısına sahip kamu kurumu öncelikli olarak a.tr uzantısını alacaktır. Daha sonra sırasıyla “edu.tr,” “tsk.tr,” “bel.tr,” “pol.tr,” ve “k12.tr” kurumlarına tahsis yapılacaktır. Bu durumda istanbul.tr için öncelikli hak sahibi istanbul.gov.tr alan adının sahibi olan İstanbul Valiliği olmuştur.

Örnek Senaryo;

Bu yeni süreci daha iyi anlamak için bir örnek senaryo düşünelim: “istanbul.gov.tr” alan adına sahip olan İstanbul Valiliği, “istanbul.tr” alan adını tahsis ettiği için “istanbul.edu.tr” alan adına sahip olan İstanbul Üniversitesi veya “istanbul.bel.tr” alan adına sahip olan İstanbul büyükşehir belediyesinin öncelik hakkı bulunmamaktadır.

14 Eylül’den itibaren 1. Kategori kapsamına giren “a.tr” alan adı başvurularınızı METUnic müşteri panelinizdeki yönlendirmeleri kullanarak yapabilirsiniz.

14 Eylül 2023’te başlayan ve Kasım 2023’te tamamlanması beklenen bu süreçte METUnic olarak gerekli bilgilendirmeleri yapacağız. Tüm yeni gelişmeleri sizlere ulaştırarak bu süreci yakından takip edebilmeniz ve bir hak kaybı yaşamadan isim haklarınızı azami oranda korumanız için yanınızda olacağız.

“a.tr” YAPISINDAKİ ALAN ADLARININ TAHSİSİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR’a buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Daha Fazla İçerik

Popüler Yazılar

.TR GEÇİŞ SÜRECİ EN ÇOK SORULAN 6 SORU

.TR Geçiş Süreci Nedir? “.tr” yapısındaki (örn: metunic.tr , google.tr , turkiye.tr) alan adlarının tahsis edilmesi için belirlenen yaklaşık 9 aylık zaman dilimini kapsamaktadır. “.tr”

Editör Seçimi

Neden .TR Almalısınız?

İnternet, günümüz dünyasında birçok işletme ve birey için vazgeçilmez bir platform haline geldi. Bu dijital dünyada, doğru alan adına sahip olmak, başarıyı büyük ölçüde etkileyebilir.