DNS Kötüye Kullanım (Abuse) Nedir?

Paylaş

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Günümüzde, İnternetin güvenliği ve kararlılığı için kritik bir konu olan DNS Kötüye Kullanımıyla mücadele etmek oldukça önemlidir. 2019 yılında, bir çok Kayıt Otoritesi (Registry) ve Kayıt Operatörü (Registrar) tarafından gTLD(.com, .org, .net vb.) ve ccTLD’ler(.tr, .cc, .me vb.) için “Kötüye Kullanım Çerçevesi” adlı bir belge yayımlandı. Bu belgede DNS kötüye kullanımı açıklanmakta ve kötüye kullanım olarak şu beş geniş kategori: malware, botnets, phishing, pharming ve spam tanımlanmaktadır.

  1. Kötü Amaçlı Yazılım (Malware): Kullanıcının onayı olmadan cihaza yerleştirilen, cihazın işleyişini bozan, hassas bilgileri toplayan veya özel bilgisayar sistemlerine erişim sağlayan kötü amaçlı yazılımları içerir.
  2. Bot Ağları (Botnets): Kötü amaçlı yazılımla enfekte edilmiş, uzaktan bir yönetici tarafından kontrol edilen internete bağlı bilgisayar gruplarını ifade eder.
  3. Dolandırıcılık (Phishing): Saldırganın bir kurbanı, sahte veya gerçek gibi görünen e-postalar göndererek kişisel, kurumsal veya finansal bilgilerini ifşa etmeye ikna ettiği durumları içerir.
  4. DNS Yönlendirmesi veya Zehirleme Yoluyla Sahtekârlık (Pharming): Bilinçsiz kullanıcıları sahte sitelere veya hizmetlere yönlendirmeyi amaçlar, genellikle DNS yönlendirmesi veya zehirleme kullanılarak gerçekleştirilir.
  5. Spam: Alıcının izni olmaksızın gönderilen, genellikle içerik açısından özdeş bir grubun parçası olan istenmeyen toplu e-postalardır.

Yalnızca spam tek başına DNS kötüye kullanımı olarak kabul edilmemekte olup, ancak eğer bu e-posta bir phishing düzeninin bir parçasıysa DNS kötüye kullanım olarak kabul edilmektedir.

ICANN kuralları gereği tüm Kayıt Otoriteleri (Registry) ve Kayıt Operatörleri (Registrar) DNS kötüye kullanımıyla aynı düzeyde mücadele etmekle yükümlüdür. Bu bağlamda, METUnic olarak DNS kötüye kullanımıyla mücadelede sorumluluklarımızın farkındayız ve bu alanda etkin bir rol oynamayı sürdürmekteyiz.

DNS kötüye kullanımıyla ilgili herhangi bir konuda bize ulaşmak isterseniz, web sayfamızda bulunan Kötüye Kullanım Bildir sayfasından gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.

Daha Fazla İçerik

ALAN ADI

“.ORG” Güvenilir İnternetin Anahtarı

Üst düzey genel alan adları arasında bulunan .ORG, İngilizce “organization” kelimesinin kısaltmasıyla oluşturulmuş bir alan adı uzantısıdır. .ORG, dünya genelinde 10.8 milyondan fazla alan adı kaydı

Popüler Yazılar

.TR GEÇİŞ SÜRECİ EN ÇOK SORULAN 6 SORU

.TR Geçiş Süreci Nedir? “.tr” yapısındaki (örn: metunic.tr , google.tr , turkiye.tr) alan adlarının tahsis edilmesi için belirlenen yaklaşık 9 aylık zaman dilimini kapsamaktadır. “.tr”